Baggusevents header1juni

BAGGUS PROVNINGAR EVENT GAMLA STAN STOCKHOLM

Priser; Vin och ostprovning/ost och vinprovning i Stockholm, Ekologiska viner - Biodynamiska viner - Naturviner, Boka Privat vinprovning

Vinprovning med ostar - Ost och vinprovning - Ekologiska viner - Biodynamiska viner - Naturviner
Ni provar och analyserar sensoriskt fyra-fem viner av olika ursprung och typ tillsammans med fem-sju ostar.

boka upplevelser stockholm  Pris: från 550 kr - Mejla oss för detaljerad information om provningarna. (kolla även menyn t.v.)

Pris vinprovning stockholm

Provningar med Ekologiska viner
Denna märkning betydde en gång att druvorna var ekologiskt odlade, utan alla kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För viner av årgång 2012 och framåt finns regler även för själva framställningen. Dessa innebär att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. 45 ämnen är tillåtna jämfört med 63 som vanligen kan används. Gränsen för hur mycket svaveldioxid (används som konserveringsmedel) som får tillsättas är också lägre. 100 mg istället för 150 mg i rött vin, och 150 mg i vitt och rosévin jämfört med 200 mg i konventionella viner.

naturvineroch Biodynamiska viner..
Producenter av biodynamiskt vin arbetar i grunden som ekologiska producenter men använder dessutom ett antal naturbaserade preparat i sin vinodling och styr sitt arbete enligt en astrologisk kalender. Ur miljösynpunkt är de biodynamiska vinerna likställda med de ekologiska. Den biodynamiska odlingen är kopplad till antroposofisk lära och Rudolf Steiners (1861-1925) tankar och idéer.

Naturviner
Ett problem för många är att det inte finns någon fastlagd definition vad som är ett naturvin, som det finns för till exempel biodynamiska och ekologiska viner. De flesta producenter håller med om att ett naturvin ska göras på ekologiska eller biodynamiska druvor även om inte alla är certifierade. Vinet ska jäsas med naturligt förekommande jäst istället för odlad, inköpt jäst. Varken socker eller syra ska tillsättas, inte heller extra tanniner eller andra tillsatser. Vinet får inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation och även klarning utom eventuellt med äggvita. Sulfiten är det stora problemet bland förespråkarna. De extrema vill inte att det ska tillsättas alls, medan de flesta menar att en viss mängd sulfit är nödvändig för att vinet ska kunna transporteras och vara hållbart.

Ny fransk märkning för ”naturviner” - ”Vin méthode nature”!
Märkningen finns i två varianter, ”inget tillsatt svavel” och med ”< 30 mg/l tillsatt svavel”. Medlemmarna ska vara ekologiskt certifierade, skörda manuellt och jäsa med naturjästen. Inga tillsatser och inga konstgjorda hjälpmedel under produktionen är tillåtna.
Har ni provat: orange och georgiskt naturvin ...kom och upplev! En måltid utan vin är som en dag utan solsken.

wine header

  • KRAV: Följer EU:s definition på ekologiskt vin samt garanterar basala regler för socialt ansvarstagande såsom; brott mot mänskliga rättigheter, social orättvisa, ofrivillig arbetskraft, diskriminering, möjliggöra grundläggande skolgång för minderåriga, ge anställda möjlighet att organisera sig och förhandla kollektivt.
  • Ecocert: Denna franska certifikation är en av världens största och följer EU:s regelverk. Inga etiska krav.
  • Ecovin: Certifiering enligt EU:s regelverk, specifikt för tyska viner. Inga etiska krav.

Svensk och fransk ost med olika portviner. STARKvinsprovning

Portvinsprovning i Stockholm - kontakta oss och beställ lagom till jul!

Ni provar och analyserar sensoriskt fyra viner tillsammans med fem-sju ostar.
Provning av fyra portviner och svenska ostar ur de sex olika ostfamiljerna;
färskostar, pressade-hårdostar,vitmögelostar, getostar, grönmögelostar eller ostar som tvättas.

Boka Privat vinprovning i Stockholm genom oss!


Lite om ostar

Vitmögelostar är välkända storheter som Brie de Meaux, Melun och Camembert, men också andra topp­ostar som Chaource, Coulommiers, Neufchâtel och Brillat Savarin.
Double-crème ostar: fetthalt mellan 60-75; Brie, Camembert m.fl.
Triple-crème ostar: fetthalt 75% eller mer; Brillat-Savarin, L'Explorateur, Saint-André, Gratte Paille, Pierre Robert och Délice de Bourgogne...
Vinförslag: Champagne, Cabernet franc

Blåmögelostar är förstås lämpliga på ostbrickan. Bland de blågröna mögelostarna är tre mer berömda, uppskattade och ansedda: Roquefort, Rossini, Gorgonzola och Stilton. Andra ostar är Ädelost, Saint Agur, Bleu d’Auvergne, Bleu des causses, Bleu de bresse, Cabrales, Maytag, Danablu och Blue dorset, Fourme d’Ambert.

Vinförslag: Sauternesvin, Portvin, dessertviner

Världen är full av hårda/ halvhårda ostar: holländska Gouda, schweizisk Appenzeller, Emmentaler och Gruyère-Kaltbach, L’Etivaz - Alpkäse, danska Samsö, Manchego, Queso de las Alpujarras, Roncal, italiensk Parmesan, Prättigauer, Spenwood, Monlesi, Morbier, Sbrinz, Tête de Moine och svenska kopior och orginal, Svecia, Västerbottensost, Prästost, Herrgårdsost, Grevé.
Vinförslag: Amarone,Valpolicella superiore, Portvin, Château-Chalon, Merlot
vin och ostprovning

Kända kittostar är Époisses, Vacherin Mont d’Or, Langres, Livarot, Maroilles, Munster, Reblochon, Tilci och Vacherin, Port salut,
Taleggio m.fl.
Vinförslag: Pinot gris,Côtes du Jura eller en Marc de Bourgogne!

Kända ostar gjorda på getmjölk är Cabrales, Idiazabal från Spanien, Bûcheron, Crottin de chavignol, Enebro, Valencay, Picodon, Pouligny-St-Pierre, Chabichou, Rocamadour och Büche cendrée från Frankrike. Hawkstone och Satterleigh från England och Gullspira, Lillängens, Skärvången, Smååkrans, Gärde, och Gärdnäs från gårdar i Sverige.
Vinförslag: Sauvignon Blanc, Coteaux du Giennois,

Andra intressanta ostar: Mesost
Buffelostar
: Äkta Mozzarella, Provatura, Scamorza Stracciatella, och Provola från Italien
Carabaomjölksost - Kesong Puti
Älgost från Sverige,
Renost:Juustoleipa

Sto och åsnemjölk ostar: Pule
Yakmjölk ost
Kamelmjölk ost
Lamamjölk ost


Några "stinkande ostar":baggus vinprovning GAMLA STANCendre d’olivet
Pont l’Evêque
Vieux-Boulogne
Palpusztai
Stinking Bishop
Puant de Lille

Har ni provat: Casu marzu?
(Formaggio marcio-Pecorino med maskar) eller Milbenkäse?
  

Ost och Amaronevinprovning i Stockholm
Ost och vinprovning i Gamla stan 2024
Välkomna!

 

Ekologiska viner - Biodynamiska viner - Naturviner - Ost och vinprovning

ost provning

TAGS: Vinprovning med ostar - Ost och vinprovning - Ekologiska - Biodynamiska- Natur-viner 2024


Avbokning grupper:
7 dagar innan, ej avgift. Inom 7 dagar, avgift 1 000:-.
T.o.m. dagen innan provning är justering av antal deltagare möjlig.
Avbokning/Justering/Förändring samma dag – full debitering.


Skriv ut E-post

Webbproduktion