Baggusevents header1juni

Baggusevents provningar top2020

Boka Avecprovning - Baijiu, Shochu, Soju eller Shaojiu 2020

grappaprovningAktiviteter - Upplevelser - Event i Stockholm;

Provningar av Cognac, Brandy, Armagnac, Calvados,
frukt destillat m.fl. absinthprovningalkoholhaltiga drycker till kaffet!
Du café avec le petit verre! Absint...
Prova de främsta av destillat på en avecprovning...
Avecprovning där ni får lära er skilja på olika fina destillat..
Kontakta oss..
........         Avecprovning i Stockholm

 


INNE JUST NU: KINESISKA SPECIALITETER;
Baijiu - 白酒, "Bye-jeeoh" världens mest konsumerade sprit!

Baijiu eller shaojiu är ett kinesiskt destillat och namnet betyder "vit sprit" (gulfärgad sprit kallas huangjiu).
Baijiu ska inte att förväxlas med risvin t.ex.Shokoshu, som är en jäst produkt. Baijiu har en 40-60%-ig alkoholstyrka. Olika varianter finns gjorda av sädesslagen - durra, vete, korn, och havre är de vanligaste men även ris och pärlkorn/hatomugifrön som kommer från ett asiatiskt gräs.qu TEGELSTEN
Denna starka men ljusa dryck är gjord av mältat korn destillerat till alkohol och tillverkad i en mängd olika stilar som kategoriseras baserat på hur den slutliga aromen blir. Den viktigaste ingrediensen i baijiu produktion är QU, en startkultur, tillverkad av något som liknar en packad tegelsten av korn som har jäst i en fermenteringsgrop/kärl för att utveckla jäststammar. Den lokala jästen och mikroorganismer i luften gör att QU-n får en vad vi kallar nyanserad "terroir" som ges till den färdiga spriten beroende på var den är tillverkad.Till Qu-n lägger destillatören ångat korn och ofta sorghum (durragräs) och vatten som sedan jäser till "gult vin" och som sedan destilleras till Baijiu.
Det finns Stor QU ⼤曲, liten QU ⼩曲, fiber-QU 麸曲 för olika smaker!
Lagringen sker nästan alltid på stora kärl av keramik.
Vissa forskare tror att tekniken för att göra kinesiska sprit har sitt ursprung i
Xia-dynastin (c.2100 BC-c.1600 BC). Historisk dokumentation tillskriver Yi Di och Du Kang som föregångare att göra sprit professionellt i Kina.
Enligt historiska dokument, gjorde Yi Di stora ansträngningar för att göra moget vin med jäst klibbigt ris. Du Kang krediteras för att göra bra sprit med kinesiska durra bönor. Som historikern säger, "Du Kang förvarade några kokta kinesiska durrafrön inuti en ihålig stubbe en vinterdag. Under våren följande år kom en väldoftande arom fläkt från stubben i näsborrarna av Du Kang. Han fann att det var de jästa durra fröna som gav den lockande doften. "Detta misstag inspirerade honom att göra sprit av jästa durra frön.

STILAR;
Rice arom: enklaste typen baijiu. Ris arom baijiu har mer gemensamt med shochu än de häftigare aromatiska stilar som beskrivs nedan. Räkna med en blommig, mild smak, nästan som ris, och en exceptionell mjukhet från trippel destillation.

Ljus arom: En populär stil i norra Kina och Taiwan, är denna baijiu gjord av en ris och soghrum blandning som visar några av de återhållsamma aromer av sake. Funktionen som skiljer ljus arom baijiu från de fränare kusinerna är de keramikkrukor där det jästa, som håller andan arom ganska neutral. Dessutom är qu-n som används för denna stil vanligen tillverkade med ärtor, såsom är fallet med den berömda Fenjiu. Lätta arom baijius är vanligtvis de minst dyra att producera.
baiju

Stark doft: Den mest utbredda och konsumeras i vida kretsar har stark doft. Spriten är kryddig, fruktig, och rymmer en allvarlig eftersmak som går bra med mat i Sichuanprovinsen där det produceras. Stark doft baijiu fermenteras i jordgropar med återvunnet mäsk, som bidrar till att utveckla spritsmaken under åren med lagring. Stark doftande baijiu är i allmänhet dyr. 

Sås arom: Från den intilliggande Guizhou-provinsen, är denna baijiu stil fyllig med en skarp smak (soja, blåmögelost, svamp) och är den mest arbetskrävande att producera. Spriten passerar upp till åtta omgångar av underjordisk jäsning och sedan destillering med minst tre års lagring, vilket gör den dyrare.

De vanligaste sorterna är: 茅台Máotái, 五粮液 Wǔliángyè, 泸州老窖 Lúzhōu lǎo jiào, 古井贡酒 Gǔjǐng gòng jiǔ, 剑南春 Jiànnánchūn, 洋河大曲 Yánghé dàqū, 双沟大曲 Shuānggōu dàqū, 西凤酒 Xīfèngjiǔ, 双沟大曲 Shuānggōu dàqū, 郎酒 Láng jiǔ, 汾酒 Fénjiǔ


Shochu är ett destillat från Japan, oftast från korn, sötpotatis eller ris och styrkan är oftast 25%. Skall inte förväxlas med Nihonshu  som är en jäst produkt! Awamori (泡盛) är 30 %-ig sprit från Okinawa i Japan och destillerad från ris.

Soju är från Korea och gjort av ris, ibland används också stärkelse från potatis,vete, korn, eller tapioca (dangmil i Korea). Alkoholhalten är 20% - 45%. Smaken liknar vodka men är oftast sötade.

ATT SKÅLA I KINA OCH ASIEN!
Oavsett vad som dricks så finns det ett antal regler som måste följas. Inte minst för hur skålandet ska gå till. Glaset ska vara fullt, något annat skulle tyda på bristande respekt/snålhet. De äldre och de med högre status ska alltid serveras först, och när man skålar med dem ska man alltid se till att hålla sitt eget glas lite lägre än deras. Om man inte kan få i sig viss dryck som det skålas i måste man snabbt hitta en annan för att "rädda sitt ansikte".

Vid skålen ska glaset tömmas helt och sen vändas upp och ner för att visa att det är tömt. Om man vet med sig att man inte kommer att kunna dricka hela innehållet på en gång, bör detta förklaras i förväg för att övriga närvarande ska ha förståelse för situationen och för att ingen ska bli förolämpad. Men när skålen väl utförs sker det med ett stort leende och en känsla av kamratskap mellan alla närvarande. Orientaler är ofta engagerade i andras drickande. Under restaurang- eller barbesök kommer ofta okända människor fram, sträcker fram sitt glas i en inbjudan till en skål och säger ett par vänliga ord. Då är det bara att le tillbaka, säga “Yung sing, gambei, kampai, chukbae, can chén, kanpaj, choc-tee”eller något annat ord för skål och göra botten upp.⼲杯

Masterclass Baijiu

PROVA ÄVEN:

  • Aquavit
  • Grappa, Marc, m.fl.  
  • Tequila
  • Vodka
  • Absinthe-Absint,/ Pernod, Ricard
  • Gin
  • Soju (Hangul: 소주)
  • Shōchū
  • med x flera andra destillat! 

Professionell handledning i konsten att degustera, evaluera & estimera olika destillat!
Vi hjälper er genom djungeln av mer eller mindre märkvärdiga destillerade drycker från jordens alla hörn!

Avecprovning i Stockholm 2020

Baggusevents header bottom provningar

Skriv ut E-post

Webbproduktion