Baggusevents header1juni

Baggusevents provningar top2020

Upplevelse: Vinprovning Spanien runt i Stockholm,

Vinprovning med spanska viner: Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Penedès, Toro

Vinprovning med ostar från España - Vin och ostprovning


Vi provar och analyserar sensoriskt fyra-fem viner från olika distrikt och typ
tillsammans med fem-sju ostar.

boka upplevelser stockholm Pris: från 550 kr

Lär er om spanska viner!


Priorat är ett litet, dynamiskt vinområde i Katalonien, nordöstra Spanien, vars intensiva, fylliga röda viner har blivit kända under de senaste decennierna. Den klassiska Prioraten är gjort av gamla vinstockar av Garnacha och Cariñena, som har koncentrerade aromer av lakrits, tjära och brandy körsbär.


alt

Rött Priorat vin (regionen producerar även små mängder av vitt och rosé) är exceptionellt i tre avseenden. Det första är det en av mycket få  världsklass-vin som baseras Grenache. För det andra är det en av endast två stilar att ha Spaniens top DOC klassificering (den andra är Rioja). Och för det tredje har det stigit från att vara nästan okända på den internationella vinmarknaden till att vara en av världens dyraste viner. Vid sidan av den traditionella Garnacha och Cariñena, har ett antal Priorat vinodlare tagit hjälp av de "internationella-franska" druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah för sina röda viner.

Toro är ett vindistrikt i Castilla y León, nordvästra Spanien, känd för sina kraftfulla röda viner gjorda av Tempranillo. Den är uppkallad efter staden Toro, en gammal bosättning som ligger vid floden Duero  bara 65km öster om den portugisiska gränsen. Det spanska ordet toro betyder "tjur", och även om det är oklart hur stadens namn kom till, är tjuren ändå en passande symbol för robusta, röda Toro viner.
När det gäller druvsorterna, är Tinta de Toro (den lokala formen för Tempranillo) den klart dominerande druvan i Toro. En liten mängd av Garnacha som dock har ökat och används främst i Toro Rosado (regionens rosévin), tillsammans med små mängder av Malvasia Blanca och Verdejo för användning i vitt Toro Blanco.

Ribera del Duero är ett viktigt vinproducerande område i Castilla y León i norra Spanien. Dess rykte är till stor del tack vare den höga kvaliteten på dess röda Tempranillo-baserade viner, de bästa exemplen som är kända över hela världen. Huvudstaden i Ribera del Duero är den historiska staden Aranda de Duero, som ståtar med en rad antika underjordiska källare (bodegor) byggd för att lagra vin.
Ribera del Duero ligger på den upphöjda norra platån av Iberiska halvön 800 m. över havet. Den delas av floden Duero som förser de lokala vingårdarna med en välbehövlig vattenförsörjning.

Numera är Ribera del Duero nästan helt ägnat åt rött vin med Tempranillo druvan. Den är känd lokalt antingen som Tinto Fino eller Tinta del Pais och producerar viner som är djupt färgade, med en fast tannin struktur och komplexa aromer av mullbär och björnbär. De flesta av de bästa exemplen åldras med värdighet. Enligt DO regler måste Tempranillo utgör minst 75% av alla Vinos Tintos (röda viner) och balanseras av Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec (sorter som infördes av Vega Sicilia väl över hundra år sedan) eller upp till 5% av Albillo eller Garnacha.

 Ni provar och analyserar sensoriskt fyra - fem viner av olika ursprung och typ. Ostbricka ingår. 


Starkvin/Portvin framställs av ett 50-tal olika blå och gröna druvor, indelade i 5 kvalitetsklasser. Ex. på druvor i den högsta klassen: Mourisco-Tinto-Touriga Francesa ( = Pinot Noir). Druvsorten Sousâo används för att ge djupröd färg åt bleka viner då även fruktköttet innehåller färgämnen. Det stora antalet druvsorter förklaras av att distriktet har stora geologiska och klimatmässiga skillnader. Färdigt portvin är en blandning av många olika viner. "BeVinprovning - Ost, Tapas - Sherry, Portvinneficio-systemet"är ett system för att värdera (poängsätta) druvorna vilket avgör hur mycketav druvorna från en vingård som får användas för att framställa portvin.
Druvorna som skall bli Portvin skördas i september och oktober längs floden Douro i nordöstra Portugal. Sedan vindruvorna krossats och fått jäsa i 30-40 timmar tillsätts 70-procentig druvsprit (aguardente, 1/5 sprit till 4/5 vinmust) så att jäsningen avstannar. Vinet behåller då mycket av druvans sötma och får en alkoholhalt på 19 - 21 %. Det lagras därefter på stora ek-fat eller ståltankar. Inom två år efter skörden avgörs hur vinet skall behandlas - vilket slags Portvin det skall bli. Om det röda vinet från ett visst år är av bra kvalitet "deklarerar" man Vintage år: det bästa vinet tappas upp på buteljer och får därefter utvecklas under 10 - 30 år. Vintage-vin är alltid blandat ur skördar från olika vingårdar - i annat fall kallas det Single-Quinta Vintage.
Är det en bra årgång, men inte tillräckligt bra för att göra ett Vintage-vin, får vinet ligga på stora fat ett par år till, innan buteljering. Det kan då kallas Ruby Reserve (eller Reserva, om etiketten har text på portugisiska) om vinet är blandat av flera årgångar - tidigare kallades det Vintage Character. Är vinet från en enstaka årgång kallas det Late Bottled Vintage. Vinerna filtreras ofta för att man skall slippa den fällning som annars bildas i buteljen. Om vinet inte filtrerats kallas det förra Crusted Port, och det senare Traditional LBV. Vill man göra ett mildare portvin - Tawny - får det ligga kvar på små ekfat ytterligare flera år. Riktigt bra skördar kan fatlagras 20, 30, 40 år eller mer... Vissa goda årgångar av lagrad Tawny säljs med skördeåret angivet, det kallas då Colheita.
Största delen av skördarna används dock till att göra vanlig, enkel "standard" Ruby eller billig Tawny, som bara lagrats 2 - 3 år.
Det finns en statlig myndighet som övervakar portvinsproduktionen, och som ser till att reglerna för portvin följs. Det är Instituto do Vinho do Porto, Portvinsinstitutet, the Porto Wine Institute.

En ost/dessert med ett sött vin är ofta som pricken över i. Ett enkelt sätt att avsluta en lyckad middag och att välja vin till desserten behöver inte vara svårt.


Starkvin/Sherry - ett glas av denna sydvästspanska dryck är alltid en spännande vinupplevelse. Sherry är ett av världens verkligt stora viner i sin nyansrikedom och är värd uppmärksamhet.
Sherryns historia
Det var fenicierna som för 3000 år sedan planterade de första vinrankorna nära hamnstaden Cadiz. Sedan flyttade vinodlingen till Jerez de la Frontera i Spanien. Geografiskt och kulturellt heter området Andalusien, och sherry är ett samlingsnamn för alla starkviner. I Sanlúcar de Barrameda görs manzanilla, en syster till sherryn. Ordet sherry är intressant. Oftast uppfattas det som engelsmännens oförmåga att uttala Jerez, men det är en misstolkning av arabernas ord Scherisch, som i sin tur kan ledas tillbaka till romarnas Seretium.
Sherrytyperna - Fino är ljusgul, nästan genomskinlig, med en ren doft och frisk torr fräsch smak. För att vara starkvin är den mild, cirka 16 procent. Amontillado är en lagrad fino som är något alkoholstarkare med mustigare doft och mörkare färg. Oloroso, som har lagrats närmare tio år, har ännu mera karaktär när det gäller doft och smak. En fjärde typ är den söta versionen cream, till exempel Bristol Cream.
De här sherrytyperna görs på druvan palomino, som trivs utmärkt på den vita kalkhaltiga jorden i Jerez. Det finns en söt druva pedro ximenez- PX , som används för att ge sötma åt sherryn, men som ibland också buteljeras som sådan. De olika sherryhusen har ofta egna kommersiella namn. Välkända finoversioner är Tio Pepe och La Ina.
Grunden för sherrytillverkningen är ett vitt vin som tappas på 500 liters fat, men inte helt fullt. På ytan utvecklas då en vit jästkultur som kallas flor, det ser ut som om vinet blommade. Detta florlager skyddar vinet mot oxidering och man får en fino.På vissa viner uppstår inget flor och de får då sin kraftiga mognad och speciella karaktär av syrets inverkan. Härefter börjar soleratekniken och avsikten är att produkten skall vara enhetlig från år till år, det finns inga "sherryårgångar". Man börjar med ett nytt vin i ett antal tunnor, nästa år tappar man av cirka 20 procent, och fyller på med en ny årgång. Följande år samma process, och så vidare. Faten i en solera ligger oftast i källaren på varandra med det yngsta överst och de äldsta underst och det finns solerastegar som pågått i över hundra år.

TAGS: Upplevelse spanska viner:Vinprovning Spanien runt i Stockholm

Baggusevents header bottom provningar


 Avbokning grupper:
7 dagar innan, ej avgift. Inom 7 dagar, avgift 1 000:-.
T.o.m. dagen innan provning är justering av antal deltagare möjlig.
Avbokning/Justering/Förändring samma dag – full debitering.

Skriv ut E-post

Webbproduktion