Baggusevents header1juni

BAGGUS PROVNINGAR EVENT GAMLA STAN STOCKHOLM

Vinprovning; Nya världens ekologiska viner i Stockholm - Dryckesprovningar

Ekologisk vinprovning från Nya världen - Vin och ostprovning 2023
Ni provar och analyserar sensoriskt fyra-fem viner från olika länder/distrikt och typer  tillsammans med sju ostar.


alt
Sydafrikas vinområden:
Sydafrika består av regioner, distrikt och ”wards”.

Regionerna är: Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal region, Klein Karoo och Olifants River. Dessa  består i sig av en mängd distrikt och den minsta geografiska indelningen – wards.

CAPE AGULHAS
Detta distrikt faller under den nyutnämnda regionen Cape South Coast. Det är Sydafrikas sydligaste distrikt och innehar ett ward vid namn Elim. Klimatet är relativt svalt och på grund av det extremt kustnära läget blåser starka vindar nästan året om. De druvor som oftast återfinns i området är Sauvignon Blanc och en del Shiraz.

CAPE POINT
Ett distrikt inom Coastal Region som sträcker sig hela vägen fram till naturreservatet vid Godahoppsudden. Här återfinns endast en producent och druvorna som visat sig mest självklara är Semillon och Sauvgnon Blanc.

CONSTANTIA
är i själva verket ett ”ward” som inte faller under ett distrikt, men väl under regionen Coastal Region. På dessa historsika kullar har man odlat vin i över 350 år. Området är mycket litet och odlas av en handfull producenter. Constantia ligger precis vid foten av Table Mountain Nature Reserve och vingårdarna sluttar mot öster. Här faller närmare 1000 mm regn per år och man har en medeltemperatur på starx över 20 grader, så Constantia räknas som ett av de svalare områdena i Kapområdet. Även här är Sauvignon Blanc den dominerande druvan även om en del röda viner också produceras.

DURBANVILLE
Vingårdarna i Durbanville ligger, precis som Cinstantia, nära Kapstaden fast denna gång på motsatta sidan. Vinerierna ligger på kullarna i området och vissa ligger så pass högt som närmare 380 meter över havet. Precis som andra kustnära områden domineras odlingarna av Sauvignon Blanc, men också en hel del Chardonnay, Merlot och Cabernet Sauvignon Blanc.

ELGIN
En timme från Kapstaden på bergsryggarna i Hotentotts Holland Mountain Range, ligger distriktet Elgin. Detta område var tidigare känt för sina fina äppelodlingar, men på senare tid tillverkas även en hel del vin här. Vingårdarna kan ligga så högt som 600 meter över havet vilket resulterar i svalare klimatstruktur. Här odlas Chardonnay, Sauvignon Blanc och en liten del Riesling. Men på senare tid hittar man också odlingar av Merlot, Shiraz och Pinot Noir.

FRANSCHHOEK
Franschhoek omnämns ofta som The Gourmet Capital of the Cape på grund av den stora mängd välrenommerade restauranger i området. Här har man behållit den klassiska Hugenot karaktären, både på vingårdsnamn men också i mattradition och arkitektur. Franschhoek, som betyder ”det franska hörnet”, ligger vackert placerat mellan bergskedjorna Groot Drakenstein, Franschhoek Mountains, Klien Drakenstein och Simonsberg. Här finns mängder av vingårdar och orten är ett av Kapregionens mest besökta turistområden.

KLEIN KAROO
Klein Karoo är en av de större vinregionerna i landet, åtminstone om man räknar i utsträckning. Området är känt för sina extrema skillnader i jordmån och klimat och den mest kvalitativa vinproduktionen sker främst i små bergsskrevor och dalar uppe bland bergen. Det mest kända distriktet här är Calitzdorp, som betraktas som Sydafrikas starkvinscentra. Här tillverkas mängder av portvinsliknande viner och en hel del andra starkviner på druvan Muscadel.

OLIFANTS RIVER
Denna region är på uppåtgående och från att ha varit ansedd som ett bulkvinområde börjar nu intressanta nya viner dyka upp. Man har ett relativt varmt klimat och väldigt lite nederbörd vilket resulterar i att vingårdsarbetet och god kunskap i olika beskärningstekniker blivit avgörande för kvaliteten.
Regionen innefattar wards som bland annat Koekenaap, Vredendal och Spruitdrift till lika Bamboes Bay på västkusten som nu blivit känt som ett kvalitetsområde för Sauvignon Blanc.
I utkanterna av Olifants River finner vi ensamliggande wards såsom Cederberg, där man hittar de högst belägna vinodlingarna på nästan 1100 meter över havet.

PAARL
Paarl är beläget norr om Stellenbosch och är även känt för sina spektakulära granitklippor, som också gett området sitt namn, Paarl = Pärla. Området är varmt och ligger mellan en formation av olika berg där nederbörden är något längre än normalt. Detta bidrar till att bevattning av vingårdarna under växtperioden är mycket vanligt.
Här fokuserar man främst på blå druvor och de mest lysande exemplen är Shiraz, Cabernet Sauvignon och Pinotage.

ROBERTSON
kallas ofta för ”The valley of vines and roses” och är känt för sina kalkrika jordar. Detta har bidragit till att området också är fördelaktigt när det gäller hästuppfödning och många stora stuterier har sin bas här. Trots att Robertson klassificeras som en halvöken, så är vitvinsproduktionen den mest häpnandsväckande. Chardonnay och Sauvignon Blanc, tillika produktion av moussera de vin, är områdets stora kännetecken. Detta möjliggörs av Robertssons enorma dag- och nattemperaturer som, trots heta dagar, ger en relativt låg medeltemperatur.

STELLENBOSCH
Detta är vindristriktens självutnämnda huvudstad. Här finner man de allra äldsta och mest anrika vingårdarna med namn som Vergelegen, Stellenzicht, Rust en Vrede för att nämna några. Staden är vacker med Cape Dutch-arkitektur som främsta kännetecken. Runt området höjer sig en mängd höga berg där Simonsberg, Hederberg och Stellenbosch Mountains är de mest iögonenfallande och det är också på dessa sluttningar som de mest kända vintillverkarna ligger. Man odlar alla typer av druvor och blandningen av rött och vitt är påtaglig. Bordeauxblandningar, Shiraz, Chardonnay och Chenin Blanc hittar man hos de flesta vingårdar.
Stellenbosch var det första distriktet som anlade en sk. Wine route, och denna är fortfarande en av de mest uppskattade.

SWARTLAND
Traditionellt ett område som är känt för sin produktion av spannmål, men som på senare tid blivit ett av Sydafrikas mest trendiga vinområden. Här hittar man fortfarande gamla planteringar av ”bush vines” och en del glömda vingårdar har nu kommit i dager. Många unga producenter etablerar sig här och den nystartade gruppen ”Swartland Independent Producers” går numera i bräschen för det nya tänket. Man satsar på att hitta områdets själ och fokuset på terroir har aldrig varit större. I området odlas främst Shiraz, Cabernet och Pinotage, men på senare tid har druvor såsom Cinsault, Mourverdre, Grenache, Viognier, Rousanne, Marsanne och Grenache Blanc blivit populära.

TULBAGH
ligger mellan de höga bergen Groot Winterhoek, Witsenberg och Obiekwa mountains. Jordmånerna är extremt varierande och likt Robertson präglas klimatet av stora skillnader mellan dag- och nattemperatur.
På grund av de höga kringliggande bergen upplever man också här ett annat väderfenomen kallat ”cold trap”. Detta innebär att den svala luften som under nattimmarna kryper ner i sänkan ”fastnar” när den varma luften sakta kommer in på morgonen. På detta vis ligger den svala luften kvar långt inpå förmiddagen innan den äntligen ger vika för dagens mer varma temperaturer.
Idag finns här ca. 20 vinerier och många är nystartade och fokuserar på nya produkter. Både Shiraz och Cape Classique har blivit allt mer populärt.

WALKER BAY
Detta distrikt ligger vackert beläget på bergskanterna vid staden Hermanus. Orten är, vid sidan om vin, främst känd för en av de bästa platserna för valsafari. Under perioden september till november kommer hundratals valar av arten ”Southern Right” in i viken och många gånger leker de mindre än 50 meter från strandkanten.
Området har flera ”wards” och ett av de mest kända är Hemel-en-Aarde. Här odlas Chardonnay och Pinot Noir med mycket goda resultat, även om Sauvignon Blanc och Pinotage också börjat få fotfäste.

WORCESTER
Worcester och Breedekloof (närliggande distrikt) utgör tillsammans den största vinodlingsarealen i landet, med totalt 27% av Sydafrikas produktion av vin. Man har också landets största Brandyproduktion i området och här finner man tex. KWV Brandy Cellar, som är den största i världen.

WELLINGTON
Wellington är främst känt för sin produktion av sticklingar och man står för hela 90% av Sydafrikas totala försörjning av vinplantor. Men området har även en del vingårdar, både historiskt kända och nya uppstickare. Det är också här som man har störst chans att se snö på bergen under vinterhalvåret.

VINPROVNING SYDAFRIKA


Australien är en viktig vinproducerande land, både i fråga om kvalitet och den verkliga omfattningen av produktionen. Det rankas sexa i världen och fjärde största exportör av vin, med en årlig total av ca 800 miljoner liter.
Australien har länge legat i framkant av "nya världens" vin renässans med en mycket engagerad och professionell industri baserad på forskning och utveckling. Landets bidrag till att revolutionera vingård hanteringsmetoder är också oöverträffad.
Australiens vin portfölj är nästan så fullständig som man kan tänka sig, och inkluderar kultviner baserade på sin egen Shiraz, södra Rhône-stil blandningar, klassiska fruktiga viner som leds av Riesling från Eden och Clare Valleys, hyllade Chardonnayer med eller utan fat inverkan och opretentiös men läcker Hunter Valley Semillon, tunga och komplicerade stark och dessertviner och mousserande viner av världsklass.prova vin vinvärld


Kalifornien indelas i fem klimatzoner, där zon 1 har ett Nordeuropeiskt klimat, medan zon 5 motsvarar ett Syditalienskt. Kalifornien delas in i 3 stycken stora AVA-områden, North, Central samt South Coast. Sierra Foothills och Central Valley, som ligger österut, är egna AVA-områden.

DELOMRÅDEN

1. NORTH COAST, ligger norr om San Fransisco och omfattar 4 st counties
a. Sonoma County, med merparten av odlingar i dalgången som öppnar sig mot San Fransisco bukten. Detta är det bästa området för den egna druvan Zinfandel, vilket är ett rödvin som liknar det europeiska Primitivo. Zinfandel är grunden för ett otal olika vita, röda och även mousserande viner.
b. Mendocino County- mer svalka i området och gröna druvor som riesling och    gewurtztraminer triva bra. Röda viner med cabernet sauvignon eller zinfandel.
c. Lake County.
d. Napa Valley som är känt för sina dyra jordarealer och druvan cabernet sauvignon.

2. CENTRAL COAST; ligger mellan San Fransisco och Santa Barbara och består av sex counties. Vanligast är vita viner med Chardonnay även Rousanne och Viognier. Monterey är största delområdet.
a. Contra Costa County
b. Monterey County
c. San Luis Obispo County
d. Santa Barbara County
e. Santa Clara County

3. SOUTHCOAST består av
a. Los Angeles,
b. Orange,
c. Riverside
d. San Bernardinod - Här odlas främst Pinot Noir, Chardonnay samt Riesling
e. San Diego

4. SIERRA FOOTHILLS; ligger norr om Sacramento och öster om det heta Central Valley, här odlas främst Zindfandel.

5. CENTRAL VALLY som står för cirka 80% av vita druvproduktionen och
mer än 50% av Kaliforniens produktion. Central Valley indelas i:
a. Sacramento Valley 
b. Joaquin Valley. Gallo wineries är en mycket stor producent i detta område.

TAGS: Provning med Nya världens viner, USA, Sydafrika, Australien, NZ, Chile i Stockholm


Avbokning grupper:
7 dagar innan, ej avgift. Inom 7 dagar, avgift 1 000:-.
T.o.m. dagen innan provning är justering av antal deltagare möjlig.
Avbokning/Justering/Förändring samma dag – full debitering.

Baggusevents header bottom provningar

Skriv ut E-post

Webbproduktion