Baggusevents header1juni

Baggusevents provningar top2020

Whiskeyprovning i Stockholm, Bourbon provning

Amerikansk whiskey/whisky och Bourbon -
Den första amerikanska whiskeyn framställdes, av immigrerade irländare och skottar som hoppades på en bättre framtid i det nya landet i väster. De odlade oftast sin vanliga spannmål i sitt nya hemland. I Pennsylvania med omnejd odlades mest korn men i Kentucky blev indianernas majs den gröda som kom att odlads mest.
I begynnelsen var de amerikanska whiskeysorterna, i likhet med de skotska, alla pot-still destillerade, men efter 1850-talet blev Coffeyapparaterna populärare och mer ekonomiska. I dag används speciella kolonnapparater till nästan all amerikansk whiskeyproduktion.
Annorlunda Amerikanskt: Charbay, St.George Spirits  McCarthy's, Essential Spirits, OLD POTRERO®, Stranahan's Colorado Whiskey

Merparten av USA:s whiskeytillverkning är koncentrerad till staterna Kentucky och Tennessee även om en hel del även tillverkas i Maryland och Virginia. Ett av de mest kända märkena, Jack Daniel's (som inte är en bourbon), tillverkas i den lilla staden Lynchburg (har inget med lynchning att göra) i Tennessee. I Lynchburg råder "lustigt" nog totalt alkoholförbud. Pastorn Elijah Craig är enligt vissa källor den förste som tillverkade whiskey i USA. Detta skulle ha skett 1789. Andra källor hävdar att destilleriet Evan Williams var först år 1783.

Whiskeyprovning i Stockholm

Whiskeytyper

Straight whiskey
Straight whiskey innebär att whiskeyn destilleras ur mäsk som innehåller minst 51% av något bestämt sädesslag samt att destillatet inte blandats med neutral sprit.
Bourbon, Tennesse, Rye och Corn whiskey är alla straight whiskeys.
Blended whiskey
Blended whiskey (förväxla inte med skotsk blended!) är en blandning av olika straight whiskeys och neutral sprit. Dock måste blended whiskey innehålla minst 20% straight whiskey för att kallas blended.
Bourbon
Bourbon destilleras ur mäsk som enligt amerikansk (federal) lag måste innehålla minst 51% majs, vanligtvis innehåller det omkring 60% majs. Övriga 49% består av annat spannmål som korn och/eller råg där en del av kornet är mältat för att kunna omvandla majsens stärkelse till jäsbart socker. Bourbon har sitt ursprung i Bourbon County i delstaten Kentucky och där framställs även 80% av all världens bourbon.
Sour mash är en tillverkningsmetod som används av de flesta destillerier i USA och framför allt vid framställning av bourbon och rye whiskey. Metoden går ut på att man tar en del av mäsken från föregående destillering och tillsätter den till den nya mäsken. Detta gör man antingen vid mäskningen, jäsningen, eller vid båda tillfällena. Orsaken till att man gör på detta sätt är att ge en jämnare och starkare smak . Om man inte tillsätter sour mash kallas mäsken för sweet mash.

Bourbons karaktäristiska söthet och vaniljaromer kommer från de hårt rostade ekfaten där spriten lagras efter destilleringen. Vid fattillverkningen så värms insidan av de blivande faten upp så kraftigt att det färska ekträet rostas. Rostingen är så kraftig att ekens naturliga socker karamelliseras. Enligt amerikansk lag skall bourbon lagras minst två år på fat men vanligtvis lagras bourbon mellan fyra och tolv år. De rostade ekfaten får endast användas en gång.
Några bra; Buffalo Trace Distillery, Heaven Hill, Rip Van Winkle
Tennessee Whiskey
Tennessee Whiskey, som vanligtvis och felaktigt kallas en bourbontyp, framställs på ett nästan exakt samma sätt som bourbon. Innan spriten lagras på rostade ekfat, filtreras den mycket långsamt (ca 10 dagar) genom ett träkolsfilter från sockerlönnen, vilket ger whiskeyn en lite rökig söthet. Detta steg är så speciellt så whiskeyn enligt amerikansk lag är av ett annat slag än vanlig bourbon. Tennessee whiskey har sitt ursprung i delstaten Tennessee. Kända namn är Jack Daniels,& George Dickel.Bourbonprovning - Whiskey
Rye
Rye framställs ur mäsk som innehåller minst 51% råg (rye = råg). Rye är till smaken lite tyngre än bourbon och har en liten besk smak från rågmaltet, men utseendemässigt är de nästan likvärdiga. Liksom Bourbon destilleras rye i kolonnapparat och lagras på rostade ekfat. Rye har sitt ursprung i delstaten Pennsylvania. Bra rye t.ex. Old Potrero, Rittenhouse m.fl.
Corn Whiskey
Corn Whiskey framställs ur mäsk som innehåller minst 80% majs (corn = majs). Tillskillnad mot bourbon behöver corn whiskey inte lagras. Om producenten väljer att lagra corn whiskey, görs detta i orostade ekfat eller begagnade bourbonfat. Corn whiskey är den amerikanska urwhiskeyn. Det är föregångaren till bourbon och har sitt ursprung i delstaten Kentucky. Corn whiskey har lite av en hembränningsstämpel över sig.
Blended Whiskey
Den verkliga storsäljaren på den amerikanska hemmamarknaden är utan tvekan blended whiskey. Blended är mer lättdrucken och lättare i smaken än både rye och bourbon vilket även är en av orsakerna till dess popularitet. Priset på produkten spelar troligtvis också en stor roll. Blended är mycket billigare än straight whiskey efter som den till 80% består av neutral massproducerad ren sprit. Övriga 20% består av bourbon och rye i olika blandningar. Exakt sammansättning är naturligtvis en företagshemlighet.
I Sverige förekommer inte så mycket blended whiskey. I Systembolagets sortiment finns Seagram's Seven Crowns som faktiskt är en av de största märkena.

Andra varianter av blended är blended bourbon och blended rye. De består av en straight whiskey (bourbon eller rye) som blandats ut med neutral sprit. Dock måste 51% av blandingen vara bourbon eller rye.
Wheat Whiskey
Wheat Whiskey framställs ur mäsk vars huvudingrediens minst måste vara 51% vete (wheat = vete). Detta är en ganska ovanlig whiskytyp.

Det finns naturigtvis även "vanlig" maltwhisky i USA

Whiskeyprovning i Stockholm

Skriv ut E-post

Webbproduktion